רשת הריגול מקס ומוריץ

בינואר 1939 נחתם בברלין הסכם סודי לשיתוף פעולה בין המודיעין הצבאי הגרמני ה"אבווהר", לבין המודיעין היפני. על פי ההסכם, היפנים, שהפעילו באותה עת רשת איסוף מודיעין בפינלנד, ליטא, לטביה ופולין, כנגד ברית המועצות, יבצעו עבור הגרמנים פעילות כזו גם באוקראינה. 
היפנים התבססו על הצלחתם  לגייס לשורותיהם, עוד קודם, קבוצה של רוסים לבנים (אנטי-קומוניסטים) שפעלה נגד הבולשביקים ברחבי אירופה. בראש הקבוצה עמד גנרל ממוצא אוקראיני. עד אז עבדה הקבוצה הזו עם שירותי הביון הבריטיים, שגם הם רצו מידע על הנעשה בתוככי ברית המועצות.
על ההסכם חתמו אדמירל וילהלם קנאריס, מפקד ה"אבווהר", והנספח הצבאי היפני, לוטננט-גנרל הירושי אושימה.  על פי ההסכם, הגרמנים מימנו את הפעילות והיפנים הפעילו את הרשת.
שם הקוד שנתנו הגרמנים לרשת היה "מקס ומוריץ". מוקד הרשת נקבע בסופיה בולגריה, כיוון שהתגוררו בה הרבה מהגרים מאוקראינה, שנמלטו מהשלטון הקומוניסטי.
ההצעה של היפנים לגרמנים הייתה להכין תשתית באוקראינה, לשיתוף פעולה עם הגרמנים נגד הקומוניסטים, על פי המודל שנחל הצלחה לדבריהם במנצ'וריה, אותה כבשו היפנים מידי סין ובראשה הציבו ממשלת בובות.
מה שהחל כפעילות חתרנית, משנית בחשיבותה, התפתח והיה לאחת מרשתות הריגול הגדולות והחשובות ביותר שהיו לגרמנים במהלך המלחמה, או כך לפחות הם האמינו, שכן למעשה, נשלטה רשת "מקס ומוריץ" מיומה הראשון על ידי הסובייטים, שהפעילו חפרפרת יפנית, יהודי פציפיסט ואוקראינים נאמנים להם. בשיאה מנתה הרשת 76 איש. 
כיוון שהרשת הפכה למקור מידע חיוני לגרמנים, היא עוררה עניין רב גם אצל הבריטים, שעקבו אחריה כל העת. במהלך המלחמה, הבינו הבריטים, כי הרשת נשלטת למעשה על ידי הסובייטים. הם כמובן שמרו את הדבר בסוד, ולא הפריעו לבני הברית הסובייטים, לשטות ולהטעות את הגרמנים.
פעילות "מקס ומוריץ" נבנתה בתהליך ארוך, מורכב ומתוחכם של הונאה צרופה. במהלך המלחמה העבירה הרשת לגרמנים כ-15 אלף דיווחים, מתוככי הצבא האדום, אלא שמעולם, בכל אותן שנים, לא הצליחו הגרמנים להבדיל בשום דרך, בין דיווחי אמת לדיווחי שקר. הרשת הצליחה לפעול לאורך כל שנות המלחמה, ובסך הכול, פעלה קרוב לשבע שנים.
ריכרד יוסף קאודר, יהודי אוסטרי, הוא שהפעיל את מוקד הרשת מסופיה ובודפשט והצליח, בתוך כך, להציל 12 יהודים מציפורני הגסטאפו.
פעילות רשת "מקס ומוריץ" הובילה במישרין למהפך במהלכי המלחמה בחזית המזרחית, ולניצחון בעלות הברית על גרמניה.

עוד על הנושא